Digitale services English

Belastingplan 2018

22-09-2017
Belastingplan 2018
Op dinsdag 19 september heeft het demissionair kabinet haar Rijksbegroting 2018 bekendgemaakt. Omdat er nog geen regeerakkoord is zijn er geen grote wijzigingen op komst. Toch kunnen er voor u (en uw onderneming) zaken veranderen. De belangrijkste punten zetten wij hieronder uiteen.
 

1. Schijven in box 1

De belastingschijven in box 1 laten in 2018 een geringe verandering zien. De tarieven in de tweede en derde schijf gaan met 0,05% omhoog en in de vierde schijf gaan ze naar beneden met 0,05%. De schijfgrenzen  stijgen nauwelijks, behalve de derde schijf die met € 1.435 toeneemt naar € 68.507. De tarieven ziet u in de onderstaande tabel uit het Belastingplan 2018.


 

2. Zonnebrand en tandpasta naar het hoge BTW tarief

Het kabinet maakt korte metten met de uitspraak van de Hoge Raad waarin zonnebrandmiddelen en tandpasta als geneesmiddel onder het lage tarief van 6% in de btw vielen. Vanaf 2018 vallen deze producten (en daarmee ook middelen tegen verkoudheid, acne, eczeem en keelpijn)  onder het hoge tarief van 21%, tenzij er een handelsvergunning is verleend zoals bedoeld in de geneesmiddelenwet.
 

3. Schenking bij aangaan of wijzigen huwelijkse voorwaarden

Vanaf 2018 wordt het huwelijksvermogensrecht aangepast, zodat trouwen in gemeenschap van goederen niet meer standaard is. Alle bezittingen en schulden die in bezit zijn voor het aangaan van het huwelijk blijven in principe buiten de gemeenschap.
Het vermogen kan wel in de huwelijksgemeenschap gevoegd worden of via een verrekenbeding  in de huwelijkse voorwaarden samengevoegd worden. Pas hierbij wel op: wanneer er aan één van de partners meer dan 50% wordt toebedeeld kan ik in bepaalde gevallen sprake zijn van schenkbelasting.


4. Inkeerregeling

Er komt een eind aan de inkeerregeling. Dit houdt in dat de aangiften die vanaf 1 januari 2018 moeten worden ingediend altijd worden beboet wanneer er opzettelijk te weinig belasting wordt afgedragen.
 

5. Coöperaties inhoudingsplichtig voor de dividendbelasting

Houdster coöperaties worden met het Belastingplan 2018 onder bepaalde voorwaarden inhoudingsplichtig voor de dividendbelasting. Dit zal zo zijn wanneer zij zich voor meer dan 70% bezighouden met het houden van deelnemingen.