Digitale services English

Het coronavirus brengt een slag toe aan de wereldeconomie en die van Nederland.

18-03-2020
Het coronavirus brengt een slag toe aan de wereldeconomie en die van Nederland.
Het coronavirus brengt een slag toe aan de wereldeconomie en die van Nederland.

Om ondernemend Nederland te ondersteunen heeft de Belastingdienst maatregelen genomen om de financiële gevolgen voor ondernemers en zzp'ers te verzachten. Heeft u betalingsproblemen door het coronavirus? dan kunt u, na het indienen van uw belastingaangifte en het ontvangen van een te betalen belastingaanslag, een verzoek indienen voor bijzonder uitstel van betaling.

Voor een verzoek tot bijzonder uitstel van betaling, dient te worden aangetoond dat er sprake is van op dit moment werkelijk bestaande, acute betalingsproblemen van tijdelijke aard wanneer een verzoek wordt ingediend van uitstel van betaling voor langer dan 3 maanden.

Bijzonder uitstel van betaling:
U kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Stuur daarvoor een brief naar de Belastingdienst. In de brief vraagt u om uitstel van betaling en legt u uit hoe u, door de uitbraak van het coronavirus, in betalingsproblemen bent gekomen. 
Nadat de belastingdienst uw verzoek heeft ontvangen, stopt de Belastingdienst met invorderingsmaatregelen. Tevens hoeft u boetes voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen niet te betalen. Daarnaast is het ook mogelijk om een wijziging in te dienen ter verlaging van de voorlopige aanslagen.

Tijdelijke verlaging invorderingsrente:
Als u een aanslag niet op tijd betaalt, dient u normaal gesproken 4% invorderingsrente te betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 verlaagt de Belastingdienst de invorderingsrente tijdelijk van 4% naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

Tijdelijke verlaging belastingrente:
De Belastingdienst rekent belastingrente als een aanslag niet op tijd kan worden vastgesteld, bijvoorbeeld door het niet op tijd of voor niet het juiste bedrag aangifte is gedaan. Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Het tarief van de belastingrente wordt ook tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Dit zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt.
De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.

Wanneer kunt u uitstel van betaling aanvragen?
U kunt uitstel van betaling aanvragen nadat u een te betalen belastingaanslag van de Belastingdienst heeft ontvangen. U krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling na het indienen van een verzoek.
Indien een betalingsuitstel van 3 maanden te kort is kunt u ook voor een langere periode uitstel aanvragen. De Belastingdienst vraagt dan om aanvullende informatie aan te leveren (eventueel verklaring van een derde deskundige). Het kabinet wil de administratieve lasten van het aanvragen van uitstel van betaling  zo beperkt mogelijk houden. Voor de eerste 3 maanden is dus geen verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld accountant of brancheorganisatie) nodig.

De situatie kan van dag tot dag wijzigen, voor actuele informatie, verwijzen wij u ook naar de site van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/uitstel-betaling-gevolgen-coronavirus

VanOoijen Belastingadviseurs in Haarlem helpt u met het aanvragen van bijzonder uitstel van betaling en kunt u helpen om een verklaring van derde deskundige op te stellen. Wanneer u vragen heeft of hulp nodig heeft met het aanvragen van bijzonder uitstel van betaling kunt u contact met ons opnemen.