Digitale services English

Nieuw btw-identificatienummer per 1 januari 2020

20-11-2019
Nieuw btw-identificatienummer per 1 januari 2020
Ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst.
 
Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het BSN-nummer (burgerservicenummer). De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Om deze reden krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw BTW-nummer.

Wat doe ik met mijn nieuwe Btw-identificatienummer?
Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) van jouw eenmanszaak vermeld je vanaf 1 januari 2020 op bijvoorbeeld facturen en je website. Dit geldt ook voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Het btw-id bestaat uit 14 tekens: landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers.

Omzetbelastingnummer
Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijf je het oude, op je BSN gebaseerde nummer, gebruiken. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.

Wat moet je regelen voor 1 januari 2020?
Vanaf 1 januari 2020 gebruik je alleen nog maar jouw nieuwe btw-id in alle contacten met klanten en leveranciers.

Denk daarom aan:
  • Het opnemen van je btw-id op facturen en briefpapier.
  • Het vermelden van je btw-id op je website of webshop.
  • Het informeren van je boekhouder of accountant.
Vergeet niet wanneer je gebruik maakt van een verleggingsregeling, bijvoorbeeld bij onderaanneming of handel met het buitenland, om de gewijzigde btw-id’s van klanten en leveranciers in jouw administratie op te nemen en om jouw nieuwe btw-id door te geven aan (buitenlandse) leveranciers.
 
Heb jij vragen over de nieuwe Btw-identificatienummer of over de nieuwe kleine ondernemersregeling die ook per 1 januari 2020 ingaat?

Neem dan contact op met VanOoijen Belastingadviseurs in Haarlem.