Onbelaste vergoeding vaste reiskosten verlengd

De coronamaatregel dat werkgevers aan werknemers een onbelaste vaste reiskostenvergoeding kunnen geven wordt verlengd tot 1 juli 2021 (was eerder 1 april). Dit is door staatssecretaris Vijlbrief van financiën woensdag 24 maart aangekondigd.

Een grote groep werkgevers verstrekt nog steeds een vergoeding voor vaste reiskosten aan hun werknemers en houden daar geen belastingen op in. Ook als die werknemers thuiswerken. De voorwaarde voor deze onbelaste vergoeding is dat de werknemer de vergoeding ook al voor 13 maart 2020 kreeg.

 

Verlenging

Het kabinet verlengt deze maatregel omdat er nog steeds werknemers zijn met kosten die te maken hebben met het reizen voor hun werk. Denk hierbij aan werknemers die vaste kosten hebben van de eigen auto of private leaseauto of aan werknemers die ervoor hebben gekozen hun OV-abonnement te verlengen. Sommige werkgevers gebruiken de reiskostenvergoeding ook als een vergoeding voor gemaakte thuiswerkkosten.

 

Thuiswerkkosten na de coronacrisis

Het is mogelijk dat in de toekomst er meer vanuit huis wordt gewerkt. De wetgever is daarom aan het kijken hoe de werkgever in de toekomst thuiswerkkosten kan vergoeden op een verglijkbare manier als de bestaande reiskostenvergoeding.

 

Werkkostenregeling (WKR)

Het blijft natuurlijk ook mogelijk om de reiskosten te vergoeden onder de werkkostenregeling die is verhoogd in verband met Corona.

 

Lees hier de Kamervragen over het verlengen van de onbelaste vaste reiskostenvergoeding.