Veel fouten bij doen belastingaangifte

Fiscus komt met checklist!

Volgens de Belastingdienst worden steeds meer fouten gemaakt bij het doen van de belastingaangifte. Ook komen er dagelijks veel vragen binnen. Om beter te informeren, komt de fiscus nu met een campagne en een checklist. 

Hoofdoorzaak zitten de vragen dit jaar bij woningbezitters. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er bijna 150.000 hypotheekaanvragen gedaan, een absoluut record. Dit komt met name doordat woningeigenaren hun hypotheek oversluiten om te profiteren van de historisch lage rente. Ook waren er meer starters dan normaal.

Veel gestelde vragen gaan bijvoorbeeld over familieleningen, overwaarde of het aanvragen van de voorlopige aanslag. Daarnaast zien we dat het kopen van een woning jammer genoeg vaak leidt tot fouten in de aangifte. Dat kan betekenen dat mensen te weinig belasting hebben betaald, maar even vaak doen zijn zichzelf juist tekort.

Bij het kopen van een huis of het oversluiten van een hypotheek en het invullen van de voorlopige aanslag gaat het vaak mis. Woningbezitters ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Het betreft een schatting van de te betalen of te ontvangen belasting voor het komende jaar. Voor woningbezitters is dit vaak een teruggaaf vanwege de hypotheekrenteaftrek. Echter, wie minder rente betaalt, kan ook minder aftrekken van de belasting. Daarom moet je renteaanpassingen doorgeven. Dit wordt vaak vergeten.

Bijna even vaak gaat het mis bij huiseigenaren die gaan scheiden. Elk jaar scheiden gemiddeld 35.000 stellen, verbreken 2.300 stellen hun geregistreerd partnerschap en gaat een onbekend aantal samenwoners uit elkaar. Vaak weten zij niet wat voor fiscale gevolgen deze beslissing heeft. Bijvoorbeeld hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek van het gezamenlijke huis nadat zij uit elkaar zijn gegaan.

Ook wachten scheidende stellen vaak te lang met het aanpassen van hun voorlopige aanslag en hun toeslagen. Dit kan ervoor zorgen dat ze deze moeten terugbetalen of niet krijgen waarop ze recht hebben.

Bent u momenteel met het regelen van een (familie) hypotheek en bent u opzoek naar fiscaal advies? Neem dan contact op met de belastingadviseurs van VanOoijen.